Her Şeyi Salla Çayı Semaverde Demle

Sema-Ver

Her  şey teyzemin çektiği şu solda gördüğünüz semaver fotoğrafıyla başladı aslına bakarsanız. Semaverin tüten dumanı, etraftaki gazeller Anadolu'nın adı sanı pek duyulmayan kuytuda kalmış belki de unutulmuş şehirlerinden Çankırı'nın Şabanözü ilçesinden yayılıyor etrafa.

 Çayı sevenleriniz vardır elbet. Ama semaverdeki çay her zaman bir başka olur. Önce uğraşırsınız yakmak için semaveri. Haznesinin aldığı kadar suyu doldurursunuz içine. Sonra etrafta çalı çırpı, ne varsa başlanır semaverin etrafında toplanmaya. Başına geçersiniz evvela, şöyle bir iki kuru dalı atıverirsiniz içine. Annemin memleketinde(Çankırı) lastik ile yakarlar çabucak tutuşsun diye. Ben de öyle tutuştururum semaveri. Bir parça yanan lastiğin üzerine kuru odunlar yığıldı mı üst üste değmeyin semaverin keyfine.

 O kaynarken siz işinize bakarsınız, sohbet, muhabbet alır yürür. Ama herkesin gözünü o buharlı çay canavarı alır. Ben ateşin başından kalkmam genelde. Kaynamasını izlemeyi severim semaverin. Sait Faik'in dediği gibidir semaver"İçinde ne ıstırap,ne grev ne de kaza olan bir fabrika" Kaynayan semaverin başında hele bir de mevsimlerden güzse ve hava biraz serinse keyfi kat be kat artar çayın. Çayla beraber ben de demlenirim sanki orada. Demledikten sonra semaveri başlarım üstüne su eklemeye. Semaver yakılan bir yer mutlaka kalabalıktır çünkü. Siz hiç iki kişi için semaver yakıldığını duydunuz mu Allah aşkına. O yüzden semaver herkesi sadece sunduğu çayla değil heybetli boyuylada bir araya getirir.

 Usul usul kaynar kazan, arada külleri çıkarıp taze korları sürmek gerekir altına. Fokur fokur fokurdamasını sağlamak için o heybetli semaverin. Etrafınız kalabalıklaşır kaynamaya yakın ben en çok anı sevmem. Semaverin başında öylece yalnız kalmak sonsuza dek altına kor salıp közünü almak isterim. Ne yapalım düzen böyle her yalnızlık bölünür bir ademle. Gazeller arasında kaynayan bir semaverin tadı birleştirir herkesi. Bardaklar dolar is kokulu çaylarla. Semaver gülümser göz kırpar ıraktan bana. Etrafıma bakarım herkes mutlu  o yüzden güzün semaveri bir başka olur doğrusu. Sözü kısa keselim vesselam bu hayatta her şeyi sallamalı ama çayı semaverde demlemeli insan.



Share this:

Yorum Gönder

 
Copyright © Full Programlar indir. Designed by OddThemes & Best Wordpress Themes 2018