Leyla ile Mecnun Karakter ve Tip Analizi



Merhaba.



Bu yazıda sizlere severek izlediğim Leyla ile Mecnun dizisi hakkında izlenimlerimi ve karakterler ile tiplerinin analizini yapmaya çalışacağım. Bunun için ilk önce karakter ve tip nedir bir bakalım:

Karakter: Edebiyat ürünlerinde olayın ya da anlatının içinde yer alan kişilerin huy ve davranış özellikleriyle kişiliklerini belirleyici özelliklerine verilen ad.

Tip: Öykü roman masal gibi anlatısal türlerde ve oyunlarda benzer özelliklerle belirlenip sınıflandırılabilen kişilerin bu ortak özelliklerini en belirgin ve somut biçimdesivriltilmiş ve abartılmış olarak yansıtan ve bunları kendinde toplayan kişi.

>>> Tip benzerlerine başka eserlerde de rastlanabilen karakter ise sadece o esere mahsus olan kişiliktir. <<<

Evet. Tip ile karakterin ne olduğunu açıklayıp aralarındaki ayrımı sizlere aktardıktan sonra gelelim kuru fasulyenin faydalarına. Dizimiz konusunu isminden alıyor. Leyla ile Mecnun''un büyük aşkı absürd komedi şeklinde bizlere yansıtılıyor. Senaristliğini Burak Aksak yönetmenliğini Onur Ünlü'nün yaptığı dizi gerçekten takdire şayan işler başardı. Şu ana dek 61 bölüm yayınlandı. 100. bölüm ile sinemada izleyenleri ile buluşup veda edecek.  Benim bu yazıdaki temel amacım oyuncuları ve rollerini tanıtmak olduğu için lafı fazla uzatmadan tek tek karakter,tip analizi yaomaya başlıyorum.

MECNUN



Mecnun rolünde Ali Atay karşımıza çıkıyor. Mecnun rolü bana göre bir karakter çünkü yalnızca Leyla ile Mecnun'a özgü bir konuşma tarzına,duruşuna,şapşallığına sahip. Leyla'sını arayan bir meczup rolündeki karakterimiz biraz kendini beğenmiş, biraz fazla patavatsız ama bir o kadar komik ve eğlenceli bir tip. Hayattaki en yakın dostu daha sonra da tanıtacağımız İsmail abisi.  Ali Atay'ın filmografisine bakmak isteyenler şu linki kullanabilirler >> http://www.sinemalar.com/sanatci/41110/ali-atay

LEYLA ve ŞİRİN



leyla ile Mecnun'un ilk sezonun ardından çıkan set kavgası sonucu diziden ayrılan Leyla karakteri Ezgi Asaroğlu yerine diziye dahil olan Şirin(sağda) ve Sedef(Solda) karakterleri izleyiceden tam not aldı. Özellikle Sedef'in müptelası bir hayli fazla. İkisi de Mecnun'dan hoşlanan  bu karakterlerden Şirin Mecnun'u elde etmek için çeşitli alavere dalaverelere başvururken Sedef'in tek yaptığı Mecnun'u beklemek oluyor. Çekingen ve nahif bir karakter olan Sedef yani Leyla benim de kadınlar içinden desteklediğim kişi (: Bence Mecnun Sedef'i seçmeli. Sedef rolünde karşımıza Zeynep Çamcı çıkarken, Şirin rolünü ise Müge Boz oynuyor.

İSMAİL ABİ



Leyla ile Mecnun'da en çok sevdiğim karakter. Güldürdüğü kadar ağlatan her şeyiyle mükemmel bir oyuncu Serkan Keskin. O renkli elbiselerin içinde kocaman bir yürek taşıyan İsmail abimiz o bizim. Hemen herkes bu karakterde kendinden bir şeyler bulabilir aslında. Aslına bakarsanız İsmail abi için ne söylesem boş. Diziyi hiç izlememiş olanlarınız neden söz ettiğimi anlayamazlar. Sadece oturun oyunculuk izleyin diyorum.



YAVUZ



Dizide tip diyebileceğimiz ve benzerlerini pek çok yerde gördüğümüz bir tip Yavuz. O bir hırsız yavuz hırsız. Ama bizim Yavuz'a ne vakit olur hırsızsın dersiniz size kızmaya ve "Ben öyle bir insan mıyım" demeye başlar. Sadece plazma tv üzerine kurulu bir hırsızlık evreni olan Yavuz tipini ise Osman Sonant canlandırıyor. Oldukça başarılı bir oyunculuk sunan Sonant tipin üstesinden geliyor. Hırsız olan tipimizi yaratırken belli ki Burak Aksak adlandırma tekniğini kullanmış. (Yavuz hırsız ev sahibini bastırır.)

ERDAL BAKKAL



O bir bakkal tipi ama aynı zamanda Leyla ile Mecnun'un en önemli karakteri. Çünkü onu diğer bakkal tiplerinden ayıran pek çok karateristik özelliğe sahip. Patavatsızlıkta ve cimrilikte nirvanaya ulaşmış olan Erdal Bakkal son derece para düşkünü bir şahıs. Canını isteyin parasını istemeyin o derece yani. Erdal bakkalın ünlü sloganı ise sallama çayları ile meşhur olmasından ötürü "Çay Erdal bakkalda içilir..." Tiplememizi ise Cengiz Bozkurt başarılı bir şekilde canlandırıyor.

İSKENDER



Baba tiplemesinin özelliklerini bünyesinde barındıran Mecnun'un babası İskender namı diğer Büyük İskender'in hayattaki en değerli varlığı taksisi. Uğruna şiirler bile söylediği taksisi onu yaşama bağlayan en önemli unsur. Mecnun'un hayatta en çok korktuğu zat. Tıpkı pek çoğumuzun babamızdan korktuğu gibi. Bu rolde ise dizideki en büyük oyunculardan birisi olan Ahmet Mümtaz Taylan karşımıza çıkıyor. Ahmet Mümtaz Taylan'ın oyunculuğunu her zaman beğenip hayran kalan birisi olarak Leyla ile Mecnun'da İskender tipine (özellikle Çizmeli Kedi'yi oynadığı bölüm) verdiği içtenliğe bir kez daha hayran kaldım.

VE AK SAKALLI DEDE



Dizide bizi en çok güldüren tiplerden biisi de ak sakallı dedemiz. Bu rolü tip olarak seçmemin sebebleri belli zaten. Ak sakallı ifadesi taa eski Türk destanlarına dayanan bir destan tiplemesi aslına bakarsanız. Burak Aksak'da buradan yola çıkarak dizi de Mecnun'a kılavuzluk edecek bir dede tiplemesi yaratmış ve bu rolü de Köksal Engür üstlenip başarı ile altından kalkmış. Mecnun'un dedesinin söylediği her sözden sonra onu hafife alması dedemizi en çok çileden çıkaran şeylerden birisi bunu bilmeniz kafi gerisi diziyi izlemeyenlere haksızlık olur.

 

Bu yazımda sizlere elimden geldiğince Leyla ile Mecnun'daki kahramanların tip ve karakter analizlerini yapmaya çalıştım. Dizide ön planda olan kahramanları anlattım ki bir sürü kahraman daha var: Nurten,Nurten'in yeğeni,çakma sakallı dede,Benjamin,Kamil v.s  Daha fazlasını merak ediyorsanuz hiç zaman kaybetmeden diziyi izlemenizde fayda var. Bölümlerine internette kolaylıkla ulaşabileceğiniz bir dizi zaten. Umarım bu yazıyı beğenip yorumlarınızı eksik etmezsiniz. Yazıyı başka yerde yayınlayacak olan arkadaşlarda alıntı yaptıklarını belirtirler umarım. Hepinize neşeli günler...

Share this:

Yorum Gönder

 
Copyright © Full Programlar indir. Designed by OddThemes & Best Wordpress Themes 2018