Bazlama ve Anadolumun Güzel İnsanı

"Yemek yemek üstüne ne düşünürsünüz bilmem ama kahvaltının mutlulukla bir ilgisi olmalı." der Cemal Süreya.

 Anadoluda ekmek için pek çok isimlendirme mevcuttur. Annemin memleketi Çankırı'da ekmeğin hası bazlamadır. Bazlama nasıl yapılır bilmem ama yemeyi iyi bilirim (: Lise öğrenimimi annemin doğduğu ilçe olan Çankırı'nın Şabanözü ilçesinde tamamlamış birisi olarak 4 yıl boyunca bol bol bazlama yemişliğim ve pişirirken neneme yardımcı olmuşluğum  vardır. Yazları çalı çırpıyı pürü toplar çuvallara doldururuz. Eee kışın sacın altında ne yanacak sonra öyle değil mi ? Anneannem sabah ezanı ile birlikte uyanır ve hamuru karardı. O hamurun pişmeden evvel dinlenip kabarması şart çünkü. Sonra anneannem giderdi sacın başına ateşi yakmaya. Ben hep kolaya kaçar yanan hazır sacın başında neneme bazlama tahtası ile hamuru uzatır pişmesini bekler ve hemen yanıbaşımdaki tereyağ ile balı sıcacık ekmeğin pardon bazlamanın arasına sürer yerdim.

 İnsan o günleri ve o sıcaklığı zaman zaman özlüyor. Biz de bir hafta sonu tatili de fırsat bilerek dayım ve küçük kardeşimle soluğu Şabanözü'nde aldık. Anamın doğduğu diyarda nenemi ziyarete. Yazın serinliği ile kışın ayazı ile meşhur Taştepe'ye vardığımızda kaynanamız seviyor olacak ki komşulardan Ayşe abla bazlama yapıyormuş. Anadolu insanı buyur etmeyi ve misafiri sever. Şabanözü'nde derler ki "Misafir bereketi ile gelir. Allah herkesin rızkını ayrı ayrı verir." Selamun aleyküm dedik girdik içeri. Resimdeki Ayşe ablam çırpıyı veriyor ateşin altına ve pişiriyor bazlamayı. ""Bazlamaylan tereyağ da iyi gider."dedi dayım. Bir koşu getirdi anneannem. Torun torpak geldi diyordu çakır gözlü nenem (: Piknik tüpünde çay demlendi kesesi daim dolsun Ayşe abla pişirdi pişirdi verdi bazlamaları önümüze. Evin reyisi Mehmet abi ile güldük eğlendik. Şabanözü'nde herkes tanır birbirini benim sevdiğim yönüdür bu küçük yerin. Ama dert yandı Mehmet ağa: - Eskisi gibi değil ne arasın oğlum çarşıya bir çıkıyom herkes yabancı. dedi. Üzüldüm açıkçası tılsımı bozulsun istemem Şabanözü'nün. Makinenin çarklılarına nice kasabaları kaptırdık burası bize kalsın. Okul yapılıyormuş yol da gelir İnşallah dedileri. Canını yediğimin Taştepe'si tertemizdi hava.


Yedik içtik eğlendik. "Allah razı olsun, ziyade olsun, eline sağlık kesene bereket" yemek yedikten sonra denir o diyarlarda. Biz de selamla girdiğimiz ekmek teknesinden uğurlar ola ile çıktık. Benim size tavsiyem hayatınızda hiç bazlama yemediyseniz mutlaka bir tadın. Çünkü gerçekten çok ama çok lezzetli olduğu göreceksiniz. Eğer sahiden yolunuz Şabanözü'ne düşerse hiç çekinmeyin buradan yazın neneme söylerim iki bazlama sarıverir size. Son olarak köyde gördüğüm kapının önündeki çiğdemlerin de resimi koyamadan edemeyeceğim. En güzel insan yurdum insanı iyiki varlar...



Share this:

Yorum Gönder

 
Copyright © Full Programlar indir. Designed by OddThemes & Best Wordpress Themes 2018